Gjøvik kommune

Alle i alderen 18 til 64 år får tilbud om oppfriskningsdose koronavaksine

Alle i alderen 18 til 64 år får tilbud om oppfriskningsdose koronavaksine

Personer mellom 18 og 64 år uten underliggende sykdommer skal få tilbud om en ny oppfriskningsdose koronavaksine. Det har regjeringen besluttet.

– Vaksinasjon er fremdeles helt sentralt for å håndtere koronapandemien, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Fra før har personer over 65 år, samt personer yngre enn 65 år som er mer utsatt for alvorlig sykdomsforløp av covid-19, blitt anbefalt oppfriskningsdose.

– Vi tilbyr nå en ny oppfriskningsdose til personer over 18 år som ikke er omfattet av anbefalingene. Ved å gi tilbud om vaksine til flere, er vi bedre forberedt om smittesituasjonen skulle forverre seg fremover. Covid-19-vaksinene beskytter godt og lenge mot alvorlig sykdom, sier Kjerkol.

Regjeringens beslutning baserer seg på anbefalinger fra FHI. Vaksinetilbudet gjelder også helsepersonell.

Mulighet for de som selv ønsker det 

– At det nå åpnes opp for at flere kan få en ny oppfriskningsdose, betyr ikke at vi mener at alle i denne målgruppen bør ta en ny dose, men at det er mulighet for de som selv ønsker det, sier avdelingsdirektør Are Stuwitz Berg i FHI. 

Risikoen for alvorlig sykdom i denne aldersgruppen er lav, og nytten av en ny oppfriskningsdose vil være begrenset ettersom vaksinasjonsdekningen er høy og mange i tillegg relativt nylig har gjennomgått infeksjon.   

Men det kan være andre behov for at enkelte har et ønske om å vaksinere seg, og det er det åpnet opp for nå. 

Helsepersonell  

FHI vurderer at det per i dag heller ikke er grunnlag for å inkludere helsepersonell i målgruppen som bør ta en ny oppfriskningsdose nå i høst.

– Behovet for økt individuell beskyttelse er for de fleste lav og det er høy dekning for de første tre dosene, men også helsepersonell kan selv bestemme om de ønsker en oppfriskningsdose eller ikke, sier Are Stuwitz Berg.  

Bestill time til vaksinering

Logg inn med ID-porten for å fylle ut skjemaet (BankID eller MinID). Du kan bruke skjema til bestille time til 1, 2 og 3 eller 4 dose.  

Jeg ønsker koronavaksine

Bekreftelse på e-post

Etter å ha fylt ut skjemaet, mottar du en bekreftelse på e-post. Tidspunkt for vaksinering får du ca. 3-5 dager før du skal vaksineres. I tillegg får du en SMS med påminnelse et døgn før avtalen.

Trenger du hjelp å bestille time? 

Ring koronatelefonen på 61 15 89 11. Telefonen er åpen mandag og onsdag klokken 08:30-13:30 (stengt fra 11:30-12:00 grunnet lunsjavvikling). 

Spørsmål og svar