Markerte 22. juli i Minneparken

Det ble en verdig og fin markering av 22. juli i Minneparken i Gjøvik fredag.

Det er 11 år siden 77 mennesker ble drept på Utøya og i regjeringskvartalet. I Gjøvik ble dagen som vanlig markert i Minneparken.

Kommunestyret har bevilget penger slik at alle tiendeklassinger kan reise på klassetur til Utøya for å lære om demokrati og om den historien som ennå er nær oss. Det gjorde sterkt inntrykk å høre tiendeklassingen Jørgen Bjørklund fortelle følelsen da han fikk se 77 fotografier av de som ble drept.

- Da så jeg enkeltmenneskene. Det gjorde sterkt inntrykk, sa Bjørklund.

Bilde av Tiendeklassingen Jørgen Bjørklund fortalte om et sterkt møte med Utøya på klasseturen. Linnea Lie Holen fra AUF holdt appell.  - Klikk for stort bildeTiendeklassingen Jørgen Bjørklund fortalte om et sterkt møte med Utøya på klasseturen. Linnea Lie Holen fra AUF holdt appell. Annika Birkelund

Skal aldri glemme

Gjøvik mistet en av sine ungdommer på Utøya, Even Flugstad Malmedal (18). AUFs Linnea Lie Holen holdt appell under årets markering. Hun lovet familien og vennene til Even at de aldri skal slutte å snakke om Even til nye AUF-medlemmer.

- Vi skal ikke ha ett minutts stillhet, vi skal kjempe et helt liv i kamp, sa Holen.

Også varaordfører i Gjøvik, Anne Bjertnæs, holdt tale.

- Må orke å ta de vanskelige debattene

- Så hvor står vi nå da i år? Er vi i mål, har vi tatt oppgjøret? Nei – jeg tror ikke det. Og ikke tror jeg heller vi skal sette en dato for når vi er i mål heller. Beredskap, krisehåndtering, debattkultur, inkludering og involvering er et kontinuerlig arbeid vi som samfunn alltid på utvikle. Men jeg håper og tror vi har kommet lenger i å våge og orke å ta de vanskelige debattene og å lete etter de vanskelige ordene, sa varaordføreren.

Anne Bjertnæs sin tale 22. juli 2022 (PDF, 412 kB)

Andreas Kvisgaard leste Dikt etter 22. juli og Daniel Holen Berg sørget for en nydelig musikalsk ramme for arrangementet.