Nye Kauffeldts plass blir delvis åpnet til 17. mai

Arbeidene på Kauffeldts plass har pågått siden august 2022. Innen 7. juli vil plassen utenfor rådhuset være helt ferdig, men mye er klart allerede til nasjonaldagen.

Åpner opp i to trinn

Kauffeldts plass måler totalt 3000 kvadratmeter og består av to områder.

Ett område er selve Kauffeldts plass som ligger nord og grenser inn mot og Hunnsvegen og Strandgata. Det andre området ligger bak rådhuset ved elva. 

Selve Kauffeldts plass åpner 7. juli 2023, mens området mot elva på baksiden av rådhuset vil bli åpnet i sin helhet til 17. mai. Det vil bare foregå mindre arbeider etter nasjonaldagen. Da blir det montert lys og skulpturer på den allerede etablerte sør-plassen.

Hva må gjøres før plassen er ferdig?

Det meste av steinene er allerede på plass, og den tekniske infrastrukturen i bakken er ferdig.

- Det som gjenstår er fortsatt legging av stein fra Kauffeldts plass og opp i Glassverksgata, kobling av lys, kobling av vannuttak, montering av gjerder, montering av skilt og noe malearbeider. I tillegg gjenstår arbeider med varmekabel i trappa ned til bibliotekshagen, samt generelt arbeid med mur og dekker før den siste finpussen blir gjennomført., sier prosjektleder Christian Rio Jørgensen.

Kjente skulpturer 

Det skal også settes opp og monteres flere skulpturer som har blitt konservert for å komme tilbake på den nye fine rådhusplassen. Skulpturene som vil bli tilbakeført er Mjøsdronningen, Glassblåseren og Byste av Gjøviks lengtssittende ordfører, Niels Ødegaard, som hadde hele 41 år i ordførerstolen. Det vil også komme et nytt kunstverk på baksiden av rådhuset, som bygger på Gjøviks glassblåser historie og et relieff med Johan Castberg som vil markere starten på en kultursti gjennom Gjøvik sentrum.  

Samtidig må gress, trær og blomster få tid til å gro, slik at plassen blir vakker og fargerik til ferdigstillelse i juli og resten av sommeren. 

Anleggsgartnere fra Akershusgartneren AS - Klikk for stort bildeAnleggsgartnere fra Akershusgartneren AS jobber hardt for å få plassen klar til 17. mai. Franziska Schminke

Plassen blir delvis klar til 17. mai-feiringen

Før 17. mai vil vi trekke inn byggeplassgjerdene på plassen så langt det er mulig for å gi plass til publikum som ønsker å se på 17. mai-toget og ellers ferdes i gatene.

Opprinnelig var planen å åpne store deler av Kauffeldts plass til 17. mai, men siste snøfall satte en stopper for dette.  Prosjektleder Christian Rio Jørgensen forklarer: "Vi måtte utsette fuging og montering av diverse elementer og membran i fontenen."

Offisiell åpning i august

Gjøvik kommune har planlagt en offisiell åpning av Kauffeldts plass lørdag 19. august, fra klokka 11:00 til 12:00. Mer informasjon om dette vil bli kunngjort senere.