Samuel og bestefar snakket om livet, døden og naboen

Samuel og bestefar trollbandt alle tilhørerne i Gjøvikhallen da de var «trekkplaster» under fagdag for lindrende omsorg arrangert blant annet av Gjøvik kommune.

Gjennom flere sesonger på TV2 har programleder og eventyrer Samuel Massie (26) vist bestefaren Arne Ulvolden (84) verden. Eventyrene er filmet og har blitt svært populære blant tv-seerne. Den siste tida har de to også reist rundt og holdt foredraget «Samuel og bestefar – kunsten å leve».

Stor kjærlighet til folkehøgskolen

I tenårene var Samuel en skoletrøtt ungdom som flørtet litt med stoffbruk og som ikke helt visste hva han skulle bruke livet til. Så ble det folkehøgskole. Og bestefar brukte flere anledninger til å hylle folkehøgskole-konseptet.

- Folkehøgskolen forandret livet til Samuel. Folkehøgskolen har en tankegang som det andre skolesystemet burde lære av. Der kan vi for alvor si at skolen har tilrettelagt undervisning. Vi må endre tankegangen om at alle skal nå de store målene i alt – bli flink i matte, språk, fysikk, kjemi og så videre. Kanskje er det musikk du skal bli supergod i. Eller noe helt annet, sa Arne Ulvolden.

Ble bestevenner

I januar i 2012 var Samuel med på båten Berserk som forliste på sin tur til Antarktis. Tre av mannskapet døde.

Da Samuel kom hjem etter ulykken, søkte han ly på hytta til bestefaren, som hadde fått en kreftdiagnose. Der fikk de to ro, og snakket og snakket om døden og livet og alt som er viktig.

- Fram til da hadde bestefar bare vært bestefar. Han hadde liksom bare vært der. Nå ble han min beste venn, sa Samuel under foredraget i Gjøvikhallen.

Forsamlingen fikk så høre om hvilke drømmer bestefaren hadde hatt i livet – og om forklaringene, eller unnskyldningene for at drømmene ikke ble noe av.

Tok et oppgjør med «naboen»

Samuel fikk høre om drømmene bestefaren hadde gitt slipp på. En av drømmene var å bli hvalfanger. Den drømmen ble raskt drept. Presten i bygda fikk han nemlig inn i militæret. Så da ble det slik.

En annen drøm dukket opp da han som barn hadde holdt et foredrag om Chile. Dit skulle han reise en dag. Så gikk årene.

- Jeg har i altfor stor grad tenkt på hva andre skulle si og mene. Denne naboen – hva mener de om meg? Samuel har lært meg at alle må leve sitt liv, slik vi vil. Å leve, og å lære og leve, sa bestefar Ulvolden.

Turene ble også en indre reise

Barnebarnet skjønte at bestefaren hadde tunge dager, kreftsyk og litt motløs over alt han ikke hadde fått gjort og sett. Bestefar fikk beskjed om å sette opp ei liste over noe av det han ønsket å gjøre og se, og Samuel startet planleggingen.

For det var ikke gjort i en håndvending å overbevise bestefaren om å bli med ut på eventyr. Mange unnskyldninger gjorde at prosjektet dro ut, men en dag satte barnebarnet hardt mot hardt, og da ble det tur!

– Turene våre har ikke bare vært en verdensreise, det har også vært en indre reise, sa Arne Ulvolden og så takknemlig bort på barnebarnet som nikket takknemlig tilbake.

Fagdagen for lindrende omsorg ble arrangert av Gjøvik kommune, Sykehuset Innlandet HF Gjøvik, Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Oppland og NTNU.