Gjøvik kommune

Koronasertifikat

Koronasertifikat

Koronasertifikatet viser om du er vaksinert, om du er immun etter å ha hatt covid-19-sykdom og resultatet hvis du har negativ koronatest.

Om koronasertifikat

Negativt prøvesvar nyere enn 24 timer eller status som beskyttet vil gi grønt koronasertifikat. Koronasertifikatet kan benyttes på større arrangementer, som konserter, teater, fotballkamper og festivaler, og kystcruise innenlands.

Se ditt koronasertifikat

Logg inn på helsenorge.no for å se ditt koronasertifikat. 

Sertifikatet kan vises fram digitalt, lastes ned eller printes ut.

Trenger alle koronasertifikat?

Du trenger ikke koronasertifikat med mindre du skal ut og reise til land som krever koronasertifikat for innreise, for å unngå karantene når du reiser inn i Norge, om du ønsker å delta på større arrangement eller kystcruise om krav om koronasertifikat. 

Hva kan koronasertifikatet brukes til?

Du kan bruke sertifikatet til å:

  • Dokumentere vaksinasjon, gjennomgått sykdom eller negativ test ved reiser til land som er koblet til EUs tekniske løsning for sertifikatet.
  • Unngå karantene, test før innreise, test på grensen og innreiseregistrering når du reiser inn i Norge. Krav: Du må være fullvaksinert eller ha gjennomgått koronasykdom de siste seks månedene.
  • Delta på kystcruise med krav om koronasertifikat. Krav: Du må være beskyttet. Du er beskyttet når du er fullvaksinert, vaksinert med én dose for tre til 14 uker siden eller har gjennomgått koronasykdom de siste seks månedene.
  • Delta på større arrangementer med krav om koronasertifikat. Krav: Du må ha status som beskyttet eller ha negativt prøvesvar nyere enn 24 timer.  

Sjekk at opplysningene er riktig

Skal du ut og reise er det viktig at du på forhånd sjekker at opplysningene som ligger i ditt koronasertifikat er riktige. Dette gjelder også om du skal bruke sertifikatet til innenlands arrangementer eller lignende.

Koronasertifikat for ikke-digitale brukere

Dersom du ikke kan bruke smarttelefon, PC eller nettbrett kan du bestille koronasertifikatet via brev i post eller informasjonstelefonen til Helsenorge. 

Hvordan får du etterregistrert koronavaksiner tatt utenfor Norge?

Ta kontakt med din fastlege, helsestasjonen i Gjøvik eller en privat helseaktør for å etterregistrert koronavaksiner tatt utenfor Norge. 

Hva slags dokumentasjon må du vise?

  • Koronasertifikat utstedt i EU/EØS-området, eller
  • Skriftlig vaksinasjonsdokumentasjon

Har du hatt covid-19?

Du må ta en antistofftest dersom det er mer enn 6 mnd. siden de gjennomgikk sykdommen hvis de skal få ett gyldig sertifikat etter kun èn koronavaksinedose! 

Folkehelseinstituttet anser at én vaksinedose er nok til de som tidligere har gjennomgått covid-19 (godkjent PCR-test/annen NAT, antigentest eller antistofftest*). Dette gjelder uavhengig av hvor lenge siden det er man gjennomgikk covid-19. Folkehelseinstituttet anbefaler at denne dosen gis minst 3 måneder etter tilfriskning, da dette gir best effekt av vaksinasjon, men det vil være mulig å vent opp til 6 måneder ettersom oppfølgingsstudier viser på at beskyttelsen etter gjennomgått infeksjon er veldig høy første 6 månedene.

For at det skal vises på koronasertifikatet at man er ferdig vaksinert etter kun en dose, må disse analysene være utført ved laboratorium eller teststed som rapporterer resultater til FHI. Resultater som ikke vises på helsenorge.no vil ikke gi grunnlag for slik dokumentasjon på koronasertifikatet. Dette gjelder blant annet alle antistoff hurtigtester. Antistofftesten må tas senest dagen før vaksinasjon for å gi gyldig koronasertifikat basert på kombinasjonen av infeksjon og 1 dose vaksine.

Hvor bestiller jeg antistofftest?

Ta kontakt med din fastlege. 

For mer informasjon om koronasertifikatet