Førerløs buss i Gjøvik sentrum

Gjøvik er et av de første stedene i landet med pilotprosjekt selvkjørende el-buss! Dette er både unikt og utrolig moro. Prosjektet er en del av kommunens klimasatsing.

Først testperiode, før den blir åpen for publikum

I de neste ukene vil bussen bli testet og programmert inn. Den vil da kjøre rundt i Gjøvik sentrum med lav hastighet.

Rundt den 20.juli vil bussen starte med pilotdrift i rute. Alle er velkomne til å være med, helt gratis. Ruta vil gå fra Fjellhallen - nedover Storgata - opp Sommerfeldts gate - Øvre Torvgate - Fjellhallen. Det vil alltid være en vert ombord i bussen.

Prøveperioden varer i 4.mnd.

Om bussen

Bussen er en liten stillegående elektrisk minibuss med mange sensorer og avansert maskin- og programvare som gjør at den kan kjøre selv.

Bussen er fire meter lang, tre meter høy og to meter bred. Den er godkjent til å ha med seks passasjerer. I tilegg har bussen er rullestolrampe og er tilrettelagt for rullestolbrukere.

Hensikten med prosjektet

Hensikten med utprøvingen er med tanke på senere permanent bruk av slike kjøretøy. Pilotdriften vil kunne danne grunnlaget for permanent rute med førerløs buss i Gjøvik. Slike busser kan bli et viktig supplement til det eksisterende kollektivtilbudet ved å fungerer som matbusser til den øvrige kollektivtransporten.

Prosjektet er et av tiltakene som er beskrevet i vår klimaplan som ble vedtatt i kommunestyret den 3.mai.2018

Vi håper alle viser hensyn til kjøretøyet.