Fresco maleriet flyttes

Nå skal Jardar Lunde maleriet flyttes fra Øvre Torvgate. Maleriet skal få ny plass i nytt rehabilitert rådhus. Det vil derfor være litt bustete ved servicetorget denne uken, vi beklager dette.

Historisk bakgrunn Jardar Lundes fresco maleri

Et fresco maleri er et veggmaleri som er malt direkte på våt murpuss, Malingen påføres helt ferskt pålagt kalkmørtel. Jardar Lunde la selv våt murpuss på veggen i så store flater at han kunne fylle det med farger sammen dag. Hele billedflaten er ca 20 kvadratmeter og kunstnerne brukte i overkant av fire måneder på maleriarbeidet.

Selve maleriet fremstiller hvordan Gjøvik blir til, fra fossen med kvernhjulet til smelthytta med glassblåsere, til bøndene på marked i byen. Vi ser også Gjøviks gamle byvåpen og byens utvikling.  Maleriet symboliserer fremveksten av Gjøvik som by og viser fossen med kvernhjulet, smeltehytta og glassverket. Bøndene på marked i byen, telegrafverket som la kabler og til slutt rådhusadministrasjonens aktiviteter. De tre kvinnene i midten symboliserte de forskjellige «offentlige» etatene i byen. 

Da det nye rådhuset sto ferdig i 1979, og televerket trengte større plass, kjøpte de det gamle rådhuset til riving. Heldigvis sørget televerket for at kunstverket ble tatt vare på. Det ble da montert på gipsonitplater i 18 deler og maleriet ble satt sammen på et rammeverk. Hele maleriet er 252 cm høyt og 760 cm bredt.

Sist endret: 02.01.2019