Ofte stilte spørsmål Eiendomsskatt

Ofte stilte spørsmål

 Det er oppgitt feil antall boenheter på skatteseddelen. Har det noen innvirkening på eiendomsskatten?

Dette påvirker ikke takstgrunnlaget for eiendomsskatt. Men det har noe å si for vann- og avløpsgebyr, renovasjonsgebyr og eventuelt bunnfradrag. Hvis dette ikke stemmer, ta kontakt med eiendomsskattekontoret eller med byggesaksavdelingen.

Jeg eier halvparten av en seksjonert tomannsbolig, men hver av leilighetene er ikke like store. Blir eiendomsskatten for min seksjon riktig?

Hvis dette ikke rettes opp, må eier av den minste leiligheten betale for deler av den andres areal. For å unngå dette kan dere ringe sentralbordet, be om å bli satt over til oppmålingsavdelingen og få hjelp til reseksjonering.

På skatteseddelen står det at takstgrunnlaget er 0, men jeg har likevel fått faktura. Hvorfor?

Ta kontakt så ser vi nærmere på det.

Hvorfor får bare en av oss brev, når vi eier en halvpart hver?

De fleste eiendommer har mer enn en eier, og ved å begrense antall utsendelser sparer vi både miljøet og penger. kan få brev til alle hvis dere ber om det.

Vi bor i et seksjonert sameie, og eiendomsskatten har tidligere vært en del av husleia (sammen med de andre kommunale avgiftene). Kan vi fortsette med det?

Ja. Da kan en representant for styret i sameiet sende en e-post hvor dere ber om å få samlefaktura for eiendomsskatt. Da flytter vi alle gebyrlinjene over til seksjonsnummer 0, men dere vil likevel få tilsendt skatteseddelen, slik at dere er informert med verdifastsettelsen for akkurat deres leilighet.

Jeg har fått varsel om brev i digipost, men får ikke åpnet det.

Brev sendt fra stat og kommune har ofte høyere sikkerhetsnivå enn andre, og kan være vanskelig å åpne på en mobiltelefon. Om mulig, prøv gjerne å åpne brevet på en PC, og hvis det heller ikke fungerer kan vi sende deg ny skatteseddel på e-post.

Loft og kjeller er ikke innredet, men det ser ikke ut til å være tatt hensyn til i takstgrunnlaget.

Nei, det er det ikke. Det skal registreres som bruksareal i matrikkelen. Takstgrunnlaget er utregnet ved hjelp av antall kvadratmeter i hver etasje, som deretter ganges med en faktor for beliggenhet og tilstand. Dette er en grovkornet og enkel beregning som ikke på noen måte kan sammenlignes med verdivurderingen til en takstmann.   

Hvorfor vises ikke garasjen min på skatteseddelen?

Hvis den ligger på utsiden av tomtegrensen din, kan det være noen andre som må betale for den. Vi ser at veldig mange bygg ligger for eksempel på naboens eiendom.

Skal skråtaket på loftet være med i arealet?

Deler av det skal være med, men muligens ikke alt. Se måleregler her: Måleregler (ekstern lenke)

Kjelleren min har veldig lav takhøyde, er det riktig at jeg skal betale eiendomsskatt for den da?

Hvis innvendig høyde er under 1,90 skal du ikke det. Se måleregler her: Måleregler (ekstern lenke)

Skal jeg betale eiendomsskatt for tomta når bygget ikke er ferdig?

Ja, de fleste tomter beskattes. Det er kun fritakseiendommer det ikke kreves inn eiendomsskatt for.

Tilbake til Eiendomsskatt