Regler for salg og skjenking

Regelverk for salgs- og skjenkesteder

Alle som har fått en bevilling er ansvarlig for å sette seg inn i og følge regelverket.

Rusmiddelpolitisk handlingsplan  (PDF, 10 MB)

Rusmiddelpolitisk handlingsplan omtaler Gjøvik kommunes alkoholpolitikk. Handlingsplanen ble vedtatt i kommunestyre det 30.november i 2017, og skal oppdateres i 2021.

Alkoholloven

Formålet med loven er i størst mulig utstrekning å begrense de samfunnsmessige og individuelle skader som alkoholbruk kan innebære. Loven skal også fremme næringspolitiske formål, som forutsigbarhet, lojal konkurranse, samt å bekjempe kriminalitetsutviklingen i deler av bransjen.

Alkoholforskriften

Alkoholforskriften er gitt i medhold av alkoholloven. Forskriften inneholder regler om utøvelsen av salgs- eller skjenkebevillingen, og regler for tildeling av prikker og inndragning av bevilling ved brudd på alkoholloven.

Serveringsloven

Formålet med loven er å sikre forsvarlig drift av serveringssteder. Loven skal, gjennom å ivareta serveringsnæringens, de ansattes og samfunnets behov for klare og forutsigbare rammebetingelser, bidra til å gi kommunene et mer anvendelig og praktiserbart verktøy for å bekjempe kriminalitetsutviklingen i enkelte deler av serveringsbransjen samt motvirke illojal konkurranse.

Forskrift om åpningstider for serveringssteder og om salgs- og skjenketider

Kommunestyret har vedtatt Forskrift om åpningstider for serveringssteder og om salgs- og skjenketider for alkoholholdige drikker i Gjøvik kommune.

Kontroll av salg- og skjenkesteder

Gjøvik kommune har fra 01.01.2020 til 31.12.2024 avtale med Trygg 24 AS om kontrollvirksomhet. Avtalen er inngått i samarbeid med Lillehammer, Ringsaker og Hamar kommuner.

Trygg 24 AS skal foreta kontroller av både faste salgs- og skjenkesteder og steder som er gitt salgs- eller skjenkebevilling for en enkeltanledning/ambulerende skjenkebevilling. De skal også føre tilsyn med at detaljister overholder bestemmelser etter tobakkskadeloven.