Gjøvik kommune

Råd ved kokepåbud

Råd ved kokepåbud

Vi varsler deg på SMS eller talemelding ved kokepåbud. Du har mulighet til å kontrollere og endre din oppføring på nettsiden www.servicevarsling.no

Hva skal du gjøre når vannet må kokes?

  • Koking dreper mikroorganismer som virus, bakterier og parasitter.
  • Vannet må fosskoke. En vannkoker vil normalt bringe vannet til fosskoking før den slår seg av, og det er tilstrekkelig. Ved bruk av mikrobølgeovn må en forsikre seg om at vannet fosskoker.
  • Etter at vannet har fosskokt, må vannet få tid til å avkjøles naturlig, uten tilsetning av isbiter eller liknende. Dersom vannet er partikkelholdig/grumsete og av estetiske grunner ønskes filtrert, må dette gjøres før koking, for å hindre at vannet blir forurenset på nytt.
  • Alt vann som drikkes må være kokt
  • Et alternativ til kokt vann kan være flaskevann.

Foruten drikke, bør du bruke kokt vann til:

  • All mat som ikke skal kokes eller varmebehandles over 100 °C
  • Utblanding av saft, og andre produkter som drikkes eller spises
  • Kaffe. Kaffetraktere koker ikke vannet, og vannet til kaffetrakteren må derfor være kokt på forhånd. Andre typer kaffemaskiner bør sjekkes med forhandler
  • Isbiter
  • Skylling av frukt, salat og grønnsaker som ikke skal kokes
  • Tannpuss
  • Oppvask for hånd. Ved oppvask for hånd må oppvasken skylles med kokt, varmt vann eller tørkes godt. Oppvaskmidler med desinfeksjonseffekt er ikke tilstrekkelig

Ukokt vann kan brukes til:

  • Koking av mat
  • Håndvask. Hendene vaskes med såpe, skylles og tørkes etterpå
  • Dusjing og karbad. Pass på ikke å svelge vann. Ha særlig kontroll med små barn
  • Klesvask
  • Renhold i huset
  • Annet bruk hjemme

Hvor lenge må du koke vannet?

Et kokepåbud varer normalt 3-5 dager da det må tas vannprøver og få analysert disse. Når kommunen har fått godkjente prøver to dager på rad, kan vi friskmelde vannet (oppheve kokepåbudet) etter å ha konferert med kommuneoverlegen.