Gjøvik kommune

Aktuelt

Gjøvik kommune + FORUT = SANT

Sist uke signerte FORUT en historisk vertkommuneavtale med Gjøvik kommune.

 

Klikk for stort bildeHer signerer generalsekretær i FORUT Ida Olenna Hagen, ordfører Torvild Sveen og rådmann Magnus Mathisen avtalen

 Løfte blikket og se andre

Det hele startet med at FORUT fikk besøk av formannskapet i starten av 2020. Nå har partene inngått en samarbeidsavtale som handler om felles innsats for ekstremt sårbare barn og unge i millionbyen Bangalore sør i India.

 Det handler om at vi alle må løfte blikket noen ganger, og se utover vår egen hverdag, sier ordfører Torvild Sveen.

Gjøvik kommune har ved flere anledninger støttet FORUTs bistands- og solidaritetsarbeid, men nå sørger ordfører og formannskap for et formelt og varig samarbeid. Kommunen skal støtte FORUTs innsats i India med 75 000 kroner i året, som tilsvarer om lag to kroner per innbygger.

- Dette er først og fremst et symbolsk bidrag, sier Torvild Sveen. Han mener det er viktig at en kommune som Gjøvik sender et signal om støtte til denne typen internasjonalt arbeid, og spesielt når FORUT har hovedkontoret i samme kommune. -Vårt bidrag er ikke så veldig stort, og særlig ikke hvis vi tenker på skatteinntektene FORUT-ansatte i FORUT har bidratt med siden starten for nesten 40 år siden, sier ordføreren med et bredt smil.

Rik og fattig

Ordfører Torvild Sveen håper vertskommuneavtalen kan føre til enda mer positiv oppmerksomhet rundt FORUTs arbeid i Gjøvik og Innlandet. FORUT driver store pedagogiske kampanjer i både barnehager og skoler, der barn i Norge lærer om barn i andre land. FORUT har alltid plass til flere deltakere i Barneaksjonen og Skoleløpet, og i Gjøvik er mange allerede med i kampanjene.

-Det er viktig at vi alle tenker på forholdet mellom rike og fattige, og hvordan mennesker kan hjelpe hverandre, understreker Sveen. -Koronapandemien rammer hele verden, men i forhold til våre medmennesker i India er vi tross alt privilegerte her i Norge, med alle ressursene vi kan sette inn for å dempe smitten og støtte de som lider økonomiske tap. Tenk på hvordan mange indere må møte dette, i ekstrem fattigdom, og uten hjelpetiltak i noen særlig grad, avslutter ordføreren.