Torsdag 17. juni ble det klart at Grimstad kommune har ansatt rådmann i Gjøvik, Magnus Mathisen, som ny kommunedirektør. Grimstad har 1700 ansatte og 24 000 innbyggere.
- Gjøvik har alltid vært hjembyen min, og jeg er veldig glad for den tida jeg har fått være med å bidra til utviklingen av Gjøvik, sier Magnus Mathisen.
Formannskapet i Gjøvik samlet fredag ettermiddag
Ordfører Torvild Sveen takker Mathisen for innsatsen og det han har betydd for Gjøvik kommune. Fredag ettermiddag innkalte han formannskapet Referat fra ekstraordinært formannskapsmøte i Gjøvik, fredag 18. juni 2021, kl. 14:45.
Tilstede: Torvild Sveen, Anne Bjertnæs, Kjersti Bjørnstad, Even Kyseth, Øystein Andreassen, Christin Guldahl Madsen, Even Solhaug, Kristin Stensrud, Tone Lise Kvernlien, Stian Simensen og Finn Olav Rolijordet.
I tillegg møtte HR-sjef Elin G. Limoseth.
INNSTILLING FRA ORDFØRER:
- Formannskapet nedsetter et ansettelsesutvalg bestående av ordfører, varaordfører og lederen for opposisjonen for å rekruttere en ny kommunedirektør i Gjøvik etter at Magnus Mathisen sa opp sin stilling 17. juni 2021.
- Ansattes fagorganisasjoner deltar i prosessen med to representanter, og i tråd med hovedavtalens bestemmelser. Kommunens HR-sjef deltar som utvalgets sekretær for å gi råd og samtidig kvalitetssikre de formelle sidene av prosessen.
- Det skal inngås en lederavtale med vedkommende, og ansettelsesutvalget bes om å vurdere om kommunedirektøren skal ansettes i fast stilling eller åremålsstilling. I likhet med dagens avtale med rådmannen skal avtalen inneholde å fraskrive seg sitt oppsigelsesvern, jmf. Arbeidsmiljøloven §15-16.
- Det benyttes et rekrutteringsbyrå, og kostnader til prosessen med rekruttering og ansettelse dekkes primært over formannskapets disposisjonskonto – innenfor laveste terskelverdi for offentlige anskaffelser.
- Marit L. Dahlborg konstitueres som rådmann i Gjøvik kommune fra 5. juli 2021.
Fra rådmann til kommunaldirektør
Rådmann Magnus Mathisen er ansatt som ny kommunedirektør i Grimstad kommune, og leverte sin oppsigelse 17. juni 2021.
I tråd med Gjøvik kommunes politiske delegeringsreglement, punkt 5.2.2 Vedtaksmyndighet, er det formannskapet som skal oppnevne et innstillingsutvalg ved ansettelse av rådmann.
Ordfører vil foreslå at stillingen blir utlyst med tittel «kommunedirektør», i tråd med bestemmelsene i den nye kommunelovens §13-1.
Ordfører foreslår videre at formannskapet delegerer prosessen til et ansettelsesutvalg. Ansettelsesutvalget er et arbeidsutvalg som ivaretar denne prosessen, og foreslås sammensatt av ordfører, varaordfører samt opposisjonsleder i kommunestyret.
I tråd med Hovedavtalens § 3-1 d og 3-1 e skal tillitsvalgte holdes informert, delta i drøftinger og bli tatt med på råd og også få innsyn i søkerlisten. Det foreslås at to representanter følger prosessen, dette for å sikre en «bredderepresentasjon» også fra fagorganisasjonene. De velger selv sine to representanter.
HR-sjef deltar i prosessen som sekretær for utvalget.
Starte rekrutteringsprosess raskt
Det er nødvendig å raskt starte opp en prosess med å rekruttere en ny leder av kommunens administrasjon. Dette sees i sammenheng med at det for tiden er en kommunalsjef-stilling som ikke er besatt, mens en annen kommunalsjef slutter i løpet av høsten.
En ny kommunedirektør må sette sammen sin ledelse på fritt grunnlag og dette må for øvrig sees i sammenheng med den organisasjonsprosess som ellers er i gang i Gjøvik kommune som en ny kommunedirektør må ta hånd om.
Rekrutteringen vil derfor ha høy prioritet. Ansettelsesutvalget må kjøre en kort prosess for å ta stilling til hva som skal være sentrale kjennetegn ved vår nye kommunedirektør.
Ordfører foreslår å engasjere et rekrutteringsbyrå/rekrutteringsrådgiver for å bistå ansettelsesutvalget, og kommunen vil gå ut i markedet med en forespørsel basert på konkrete kriterier, og vekting av kriterier for valg av byrå.
Disse kriteriene fastsettes av ansettelsesutvalget i konsultering med formannskapets medlemmer. Dette innkjøpet vil ikke overskride terskelverdiene for anbud. Valg av rekrutteringsbyrå kan derfor enten gjennomføres som en frivillig kunngjøring i markedet eller ved å spørre tre til fire konkrete byrå/ rådgivere ut fra kjennskapen en har til markedet.
Ansettelsesutvalget får videre i oppgave å delta i alle deler av tilsettingsprosessen sammen med rekrutteringsbyrået. Dekning av kostnader tas fra drift, og dekkes primært av midler på formannskapets disposisjonskonto.
Behandling av innstilling:
Innstillingen fra ordføreren ble enstemmig vedtatt.