Gjøvik kommune

Aktuelt

Siste dag på luftveisklinikken

Bare noen få dager etter at koronaen brøt ut i fjor, fikk Gjøvik på plass en egen luftveisklinikk på Øverby. Fredag 5. mars legges denne ned.

Da koronaen brøt ut i mars i fjor, var testkapasiteten i Gjøvik og ellers i landet svært lav. De første ukene manglet vi også mye utstyr. Antall tester lå på rundt 20 om dagen. Legene fryktet for å ta inn pasienter med mulig koronasmitte inn på legekontorene - både av frykt for å smitte andre pasienter og seg sjøl. Løsningen i Gjøvik ble en egen luftveisklinikk på Øverby. Lege Svanhild Hansen kunne starte opp så å si på dagen.

- Veldig gøy

- Det virker kanskje litt rart å si, men dette har vært gøy, sier Hansen. Hun føler behov for å forklare litt: - Det er jo slik at dette er det ingen som har gjort før, og vi har lært masse. I tillegg har jeg hatt kontakt med utrolig mye positive folk både på teststasjonen og i smittevernsteamet.

Hansen driver en egen privatpraksis som øre, nese, hals-lege på Mjøskirurgene. Den kommer hun til å fortsette med i to dager i uka, men har også fått en annen jobb i kommunen: nemlig som skolelege i 50 prosent.

- Det er jeg veldig glad for, sier hun.

- Flaks at vi fikk tak i deg

Etter ett år med luftveisklinikk på Øverby legges den nå ned. Årsaken er rett og slett at det ikke er det behovet lenger. Testkapasiteten er vokst - og utstyrsmangelen er borte. I dag kan teststasjonen teste inntil 400 innbyggere hver dag.

I tillegg har også legekontorene nå erfaring med mulig smitte og kan håndtere det på en helt annen måte enn i begynnelsen. 

De første månedene var det stort kjør hos Hansen - ti-tolv pasienter om dagen var ikke uvanlig. De siste ukene har det dabbet av, og det er ikke lenger et slik behov.

- Vi hadde flaks som fikk tak i deg, og har kunnet bruke din kompetanse på flere områder, sa rådmann Magnus Mathisen da han overrakte blomster på klinikkens siste dag. Han ønsker også å takke Gjøvik legesenter for lån av mye utstyr i dette året.

Teststasjonen fortsetter sitt arbeid på samme måte som før, og legen er raskt ut med en oppfordring til innbyggerne: Fortsett med å teste dere! Det er viktig.