Avløpsvann fra husholdninger

Det er kun papir, tiss og bæsj som skal kastes i toalettet.

Hva er avløpsvann fra privat husholdning?

Avløpsvann er vann fra toalett, dusj, vasker, vaskemaskiner og innvendige sluk (kloakk).

Hva er en privat avløpsledning? 

Private ledninger (stikkledninger) og utstyr utenfor husets yttervegg som er tilknyttet offentlig vann- og/eller avløpsanlegg.

Dine plikter som huseier

  • Ved utskifting av kommunens hovedledningsnett kan kommunen kreve at du må skifte ut din private  avløpsledning dersom den ikke tilfredsstiller dagens krav.
  • Du må utbedre feil og mangler ved påvist lekkasje på privat avløpsledning.
  • Det er kun papir, tiss og bæsj som skal kastes i toalettet. Du må ikke kaste kondomer, Q-tips, kjemikalier, medisiner eller våtservietter i toalettet som kan skape problemer for renseanlegget eller hindre miljøvennlig bruk av slam.

Plikter og rettigheter er beskrevet i " Administrative bestemmelser- Standard abonnementsvilkår for vann og avløp".

Matavfallskvern

Det er ikke tillatt å installere matavfallskvern i Gjøvik kommune.

Hvorfor skal ikke fett i avløpet?

Fett i avløpsnettet er et økende problem, både i private og kommunale rør. Hvert år må Gjøvik kommune bruke penger og ressurser på problemer knyttet til fett i avløpsnettet.

Avløpsnettet er bygget for å håndtere vann, tiss, bæsj og toalettpapir. Det hjelper ikke at det benyttes varmt vann og såpe når fettet fjernes fra gryter og panner, for fettet vil stivne igjen når det kommer lenger ut i rørene. Fett fra matrester og matlaging tetter og skaper problemer i rør og ved pumpestasjoner. Dette kan føre til tilbakeslag i toalett, oversvømmelser i kjellere, lukt- og rotteproblemer.

Slik fjerner du fett- og oljerester

Fettrester etter steking

Fett i stekepannen fjernes med tørkepapir som kastes sammen med matavfallet. På den måten unngår man grisete oppvaskkum og pannen er lettere å vaske.

Flytende matrester og mindre mengder flytende fett

Flytende matrester og mindre mengder flytende fett kan fint helles rett i matavfallet sammen med tørt matavfall. Dersom man er redd for at matavfallet skal lekke, kan en ekstra pose benyttes. Alternativt kan fett som ikke stivner samles i tett emballasje (for eksempel i en brukt melkekartong med tape eller en flaske uten pant) og kastes i restavfallet.

Større mengder flytende fett (frityrolje og matolje)

Dersom man har store mengder med matolje eller frityrolje, skal dette samles opp i en plastkanne og leveres til Horisonts miljøstasjon.

Se åpningstidene på Horisont sin hjemmeside.

Ribbefett og annen fet mat

Fett fra ribbe, pinnekjøtt, smultgryte og liknende lar man stå til det er avkjølt og stivnet. Da er det bare å skrape av fettet og putte i posen for matavfall. Siste rest av fett fjernes med tørkepapir før stekebrettet vaskes i oppvaskkummen.

Regelverk

Standard abonnementsvilkår, administrative og tekniske bestemmelser ivaretar det gjensidige ansvarsforholdet mellom kommunen og den enkelte abonnent i forbindelse med tilknytning til offentlig vann og avløpsanlegg. I tillegg sikrer de bestemmelsene betryggende utførelse av sanitærinstallasjoner og private vann- og avløpsanlegg.

De tekniske bestemmelsene kan bestilles hos Kommuneforlaget.