Bosetting av flyktninger
Ukrainske flyktninger som søker om asyl/ beskyttelse, vil få innvilget kollektiv beskyttelse – dette har norske myndigheter bestemt. Når man får innvilget kollektiv beskyttelse, får man mulighet til å bli bosatt i en kommune i Norge.
Avtalen om bosetting inngås mellom Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) og den aktuelle kommunen. Antallet flyktninger som Gjøvik kommune bosetter, bestemmes av kommunestyret, på bakgrunn av anmodning fra IMDi.
I Gjøvik kommune er det flyktningtjenesten ved NAV Gjøvik som har ansvar for å følge opp kommunestyrets vedtak om bosetting av flyktninger og inngå avtaler med IMDi om bosetting av konkrete personer i kommunen.
Generell informasjon om bosetting av ukrainske flyktninger er nå lagt ut på nettsiden til IMDi.
Kollektiv midlertidig beskyttelse
Norge gir kollektiv midlertidig beskyttelse til ukrainske flyktninger.
Hva betyr dette?
- Tillatelsen er tidsbegrenset og gis for ett år av gangen i inntil tre år.
- Du har rett på helsehjelp via offentlige helsetjenester
- Du har rett til å jobbe i Norge.
- Barna dine har rett til barnehageplass og skolegang.
- Er du er mellom 18 og 55 år har du rett og plikt til å følge introduksjonsprogram, som blant annet omfatter opplæring i norsk og samfunnsfag. Du finner informasjon om introduksjonsprogrammet på norsk og på flere andre språk hos IMDi.
- Familiemedlemmene dine som ikke er omfattet av ordningen for kollektiv beskyttelse kan søke om familieinnvandring til Norge etter vanlige regler.
- Kollektiv beskyttelse danner ikke grunnlag for permanent opphold de tre første årene, men etter tre år kan du få en midlertidig oppholdstillatelse som danner grunnlag for permanent opphold.
- Du har plikt til å fortelle sannheten. Hvis du har gitt oss uriktige opplysninger eller latt være å nevne forhold som har vesentlig betydning for tillatelsen du får, kan du miste tillatelsen din. Les mer om kollektiv beskyttelse for ukrainere i Norge på UDI.
Flyktninger fra Ukraina: Hvem gjør hva?
Her en oversikt over hvem som gjør hva:
- Politiet: Tar seg av registrering av søknader om asyl.
- UDI - Utlendingsdirektoratet: Gir beskyttelse og sørger for innkvartering i ulike mottakssentre. Les mer på udi.no/krisen-i-ukraina.
- IMDi – Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet: koordinerer bosettings- og integreringsarbeid. IMDI bestemmer i hvilken kommune flyktningene blir bosatt. Les mer på imdi.no.
- Kommunene: Gir tjenester (helse, skole, barnehage etc) til de som bor i mottak/akuttinnkvartering og bosetter og integrerer flyktninger etter avtale med IMDI.
Registrering hos politiet/UDI
Flyktninger som kommer til Norge må registrere seg hos politiet for å søke om beskyttelse (asyl). Oppdatert informasjon om registrering finnes på politiets nettsider.